Hva skjer egentlig på en utstilling?
Om du skulle ha lyst til å forsøke er det her noen råd og tips
Utstillinger arrangeres både ute og inne avhengig av årstidene og over hele landet. Det finnes også rene valpeshow 4-6 og 6-9 mnd. Det er et utmerket sted å begynne for det er både koselig og uhøytidelig. For terminliste gå inn på NKK sine sider HER.
Valpeshow ligger under uoffisielle/show, noen utstillinger kan ikke vår rase stille, søk på rasen. Når hunden din fyller 9 mnd kan den delta på offisielle utstillinger og få tellende resultater.
Hunden bør kunne gå pent i bånd. Tren på å få oppmersomheten (se kontakt på youtube, evt hundekurs) med hunden din. Saftige og myke godbiter pleier å slå godt an, men de skal være små. Dommere liker ikke at hunder nærmest blir foret i ringen! Miniatyr- og Medium størrelse skal også kunne stå pent på et bord, (Standard/Grande vises ikke på bord) mens dommeren tar i den og ser på tennene. Du som handler skal bare gjøre det dommeren ber deg om og ikke si noe uten at du får et direkte spørsmål.
Det er lurt å dra på en utstilling og eller ringtrening i forkant. Da ser du hvordan det gjøres og du vet hva du skal trene på. Valpen bør og tilvennes gradvis til alle inntrykkene på en utstilling. Å stille på valpeshow er det lurt å se på som generell trening.
Kle deg pent. Olabukser eller treningsdress er ikke egnet utstillingstøy (tips kan være kontrastfarge til hunden din). Sørg for at hunden er ren og velstelt, ta med bur og tepper både til å ha over buret og et å hvile på. Slik beskytter du hunden fra trengsel, fremmede hunder og smitte. Ta med vannkopp og vann til hunden, samt de godbitene den liker best. Ta med stol til deg selv, mat og drikke for det kan bli en lang dag, samt en stor porsjon tålmodighet og godt humør.
* Du bør være ute i god tid slik at hunden får tid til å venne seg til å være på et nytt sted før dere skal i ringen.
Ikke se på «alle andre» som såååå mye flinkere enn deg! Se på fordi de som erfarne vet hvordan det skal gjøres og lær av det. Husk at de også har vært nybegynnere en gang! Har du dårlig selvtillit smitter det over på hunden din, som kan bli usikker fordi du viser en annen adferd enn vanlig. Erfaring tilsier at det alltid finnes hjelpsomme hundefolk rundt ringen. Spør om du er usikker på noe, det er mange råd å hente fra erfarne utstillere. Det annonseres også jevnlige ringtreninger og handlerkurs i flere hundeklubber der det er mye og lære både for deg og hunden din.
Når du kommer inn i ringen skal du bare følge anvisningene til dommeren og gjøre akkurat det du blir bedt om. Henvendelser til dommeren skal gå gjennom ringsekretæren med mindre dommeren snakker til deg. Husk at det er dommeren som bestemmer, og det tar seg ikke ut å være uhøflig i ringen. Du kan faktisk bli utestengt fra utstilling om du lar temperamentet løpe av med deg! Om ikke dommeren synes noe om hunden din, så husk at dommerne er mange og liker forskjellige typer innen rasen. – Det er ingen lett oppgave å plukke ut den de synes er best. Det er bare å svelge skuffelsen og melde på for en annen dommer på en annen utstilling. Trene mer og håpe på et bedre resultat neste gang.
Alle kan ikke vinne! Det må vi alltid huske, og oppføre oss deretter. Vis ringkultur, gratuler vinneren og husk at du har med den samme hunden hjem som du hadde når du kom om morgenen. For deg er det fortsatt den beste hunden i hele verden. Kanskje det frister til gjentagelse og få enda bedre kritikker for fremtiden. – Hovedsaken er at du er fornøyd med hunden din!
Huskeliste:
- Print nummerlapp
- Passet eller vaksinasjonsboken til hunden.
- Utstillingsbånd hunden er vant med (kun på utstilling og ringtrening)
- Vannkopp og vann, teppe, bur og evt utstillingstelt
- Godbiter, de beste hunden din vet om
- Litt hundemat om det blir en lang dag.
- Kjøleteppe om det er varmt.
- Vipps/kontanter til parkering, katalog og evt rosetter (kun BIR og BIM deles vanligvis ut i ringen).
- Stol
- Matpakke og drikke til tobente.
- Regntøy/paraply
Vi hjelper både nye utstillere tilrette og hverandre. Litt utstillingsnerver har alle innimellom, det skjerper fokuset. Det beste er å ta kontakt med utstillere og/eller oppdretter i god tid før bedømmelsen og etter.
Følg og oppdater deg på NKK.no om utstilling- og championatregler.
Premiedefinisjoner og plasseringer:
Excellent (Utmerket) i kvalitetsklassen
Hund som i all vesentlighet tilsvarer rasens standard og som presenteres i utmerket kondisjon, viser et harmonisk, velbalansert temperament, holder utmerket klasse og har utmerket helhet. Hundens utmerkede kvaliteter i forhold til raseidealet tillater at dommeren kan se bort fra mindre detaljfeil. Hunden må ha tydelig kjønnspreg.
CK – Champion Kvalitet. Innstilling til Nasjonalt Championat.
Helt igjennom typisk, og i alt vesentlig riktig bygget hund, med så tydelig fortrinn og så uvesentlige feil at den kan stilles opp som et mål for oppdretterens arbeid. Du må ha CK for å gå videre og konkurrere i beste tispe eller hanhundklasse.
Innstilling til internationalt championat
Kan bare utdeles på internasjonale utstillinger og bare til virkelig fremragende hunder som oppfyller gjeldende krav til alders-bestemmelser og har registrerte aner i minst 3 ledd.
I realiteten er CACIB ensbetydende med dommerens uttalelse om at hunden er verdig til Championat i hvilket som helst land – så langt dommeren kan uttale seg om dette.
Normalt er kravene til CACIB enda høyere enn til Certifikat, men i land som har verdens høyeste kvalitets-nivå for en rase, er det ikke forskjell i kravene til Certifikat og CACIB.
Ofte vil kvalitetsnivået for en hjemlandsrase være verdens høyeste.
- CK (Champion kvalitet) = rosa
- CERT = rød/blå/hvit CERT blir delt ut til den hunden dommeren mener er verdig et championat. Du må ha tre CERT for tre forskjellige dommerer hvorav et er ervervet på international utstilling arr. av Norsk Kennel Klubb for å oppnå championat. Hunden får da tittelen Norsk utstillingschampion.
- RESERVE CERT = lys blå
- CACIB = hvit
- RESERVE CACIB = orange
- BIG = best i gruppen (hvit og blå)
- BIS = best in show (nasjonalfarget, bred)
- Det blir også delt ut et RESERVE CERT. Det går til neste hund som ikke er fullcertet før fylte to år.
Så er det BIR (Best i rase) og BIM (Best i motsatt kjønn). Her er det den tispen som fikk 1 plass i BTK (beste tispe klassen) og den hannen som fikk 1. plass i BHK (beste hannhund klassen) som går mot hverandre. Den beste av disse to blir BIR og får en rød og gul sløyfe. Den andre får da tildelt BIM (grønn og hvit rosett) og er ferdig for dagen.
Den hunden som fikk BIR går videre til kåringen av BIG – BEST I GRUPPEN finale. BIG ringen er det delt opp i grupper. Perro Sin Pelo del Peru – Peruviansk Nakenhund tilhører gruppe 5. I denne gruppen deltar de andre BIR- vinnerene fra andre raser i gruppe 5. I denne klassen blir det delt ut 1. plass til 4 plass. BIG 1 (1. plass i gruppen) går videre til BEST IN SHOW.
BIS – BEST I SHOW ringen består av alle hunder som ble BIG1. Her deltar gruppevinnere og vinneren av BIS-finalen er dermed kåret til utstillingens vakreste hund! Noen utstillinger er så små at de velger å hoppe over BIG-ringen å går rett til BIS, spesiellt valpeshow.
De fleste rosettene er å få kjøpt i sekretæriatet på utstillingen mot fremvisning av kritikken. Der vil du også få utdelt en premie på CK, CERT CACIB, RES CACIB, BIR eller BIM. Premien deles ut etter høyeste verdi i kritikken.
_________________________________
VG – Very Good (Meget God) i kvalitetsklasse
– Hund som godt tilsvarer rasens standard, som er velbalansert og i god kondisjon. Mindre feil kan tolereres, men ingen som negativt påvirker helhetsinntrykket. Denne premieringen kan kun gis til hund av meget god kvalitet.
G- Good (God) i kvalitetsklasse
– Hund som tilsvarer rasens standard og hvis eksteriør feil er av mindre fremtredende karakter.
Sufficient (Godtagbar) i kvalitetsklasse – Hund som tilsvarer rasens standard, men som ikke har rasens alle karakteristiske preg eller har bristende fysisk kondisjon.
0. premie (diskvalifisert) i kvalitetsklasse. – Skal tildeles hunder som: Er eksteriørt utypisk for rasen eller har feil som angis som diskvalifiserende i rasens standard. Har anatomiske defekter som vesentlig påvirker hundens helse og sunnhet, med spesielt vekt på rasens opprinnelse/funksjon/bruksområde. Hannhund som ikke har normalt utviklede og normalt plasserte testikler. I ringen viser aggressivitet eller tydelig fluktoppførsel, dvs.om hund kaster seg panisk fra dommer og det ikke finnes mulighet for å tilnærme seg hunden på naturlig måte.
KIP (kan ikke premieres) – Hund som vises i en slik tilstand at dommeren ikke kan gjøre seg opp en oppfatning om dens kvalitet, kan ved unntak tildeles «kan ikke premieres» (KIP). Eksempel er som hund har åpenbare mangler i oppvisnings- og ringkultur (slik som uvant med kobbel eller valpete temperament) eller vises i dårlig kondisjon (er overdrevent mager eller fet). Det samme gjelder en hund som er så nylig trimmet at dommeren ikke kan gjøre en sikkert bedømming av kvaliteten på hundens hårlag. Videre kan en hund på grunn av skade vise seg så dårlig at dens bevegelser er vanskelige å bedømme. (Peruvianer skal ikke barberes eller klippes i utgangspunktet, se standarden).
Nå kommer kritikken elektronisk på NKK´s resultatside på utstillinger. Det betyr at du må inn på NKK.no for å lese den.
Lykke til på utstilling! Husk at det viktigste er å ha det hyggelig, og din hund er verdens beste uansett resultat 🙂
Tekst: Torild Lybekk (redigert av raserepr. 2024).
– PR 2024 er det skjedd endringer i Championat typer- og regler. Vi anbefaler utstillingsinteresserte å laste ned og følge NKK og lese Utstilling- og Championatregler.